#13 Mezinárodní den kávy

Oslava Mezinárodního dne kávy připadá na první říjnový den. Tento den ustanovila Mezinárodní organizace pro kávu (International Coffee Organization) v roce 2014. Oficiální první Mezinárodní den kávy se slavil v roce 2015 v Miláně u příležitosti světové výstavy Expo 2015. Každoročně si tento svátek užívají tisíce „kávomilů“ po celém světě. Cílem je si připomenout tvrdou práci lidí z Afriky, Asie a Latinské Ameriky, která stojí za každým zrníčkem kávy, vyjádřit vděčnost lokálním farmářům a projevit respekt jejich práci.

Způsoby oslav se mohou lišit. Někteří si den připomenou šálkem své nejoblíbenější, jiní navštíví festivaly nebo dokonce vzdělávací workshopy!

Historie kávy

Káva, tento pověstný nápoj, má svůj původ v Etiopii, kde se objevila v podobě divoce rostoucích kávovníků. Příběh o objevení kávy je zahalen legendou o pastýři jménem Kaldi, který si všiml, že jeho kozy byly po konzumaci kávových plodů více oživlé. Tato zvídavost vedla k objevu kávových plodů a jejich semínek, která se poté začala sušit a pražit. První kávový nápoj vznikl pravděpodobně na Blízkém východě v 15.století. Brzy se káva stala oblíbeným nápojem, zvláště v kávových domech (kavárnách) v Istanbulu. Odtud se káva šířila dál až do Evropy, kde se stala neoddělitelnou součástí kultur a společenských setkání. Káva si tak získala svou cestu přes moře a oceány. Stala se nápojem, který spojil lidi po celém světě, vytvořil tradice a způsobil vznik celého průmyslu.

Oslavte den kávy s MOJEKAFE a našimi bestsellery Cellini Espresso Crema e Aroma 1kg a Cellini Crema Speciale 1kg.

Víte, jak se káva řekne v cizích jazycích? Ověřte si znalost, abyste si tu svou mohli objednat kdekoliv!

slovo-kava-v-ruznych-jazycich-preklada

Přejeme Vám krásný Mezinárodní den kávy!

 tým MOJEKAFE