#17 Výběrová káva a co ji charakterizuje

vyberovekavy-cellini-head (1)

Označení výběrová káva se používá v kávovém odvětví velmi často, bohužel však ne vždy se jedná o správné použití tohoto označení. Protože ne každá káva je výběrová. A na to si musíme dávat pozor! Pojďme si společně ujasnit, kdy můžeme kávu skutečně označit jako výběrovou!

Specialty Coffee Association: patron kvality ve světě kávyspecialty-coffee-association

V srdci kávové excelence stojí Specialty Coffee Association (SCA), globální entita, která určuje kritéria pro právoplatné označení výběrová káva. SCA je pilířem v oblasti vzdělávání, výzkumu a stanovení standardů, které zajišťují, že každé zrnko prodané pod tímto štítkem je zárukou nejvyšší možné chuti a kvality. Dalším cílem SCA je zlepšit kvalitu života pracovníkům v kávovém průmyslu.

Podmínky pěstování: výběrová káva už od třešně

Cesta výběrové kávy začíná dlouho před upražením a finální přípravou v kávovaru - už na farmě. Zde jsou zemědělci vyzbrojeni znalostmi a nástroji pro výběr nejlepších nadmořských výšek, klimatu a půdy. Díky ručnímu sběru nejzralejších plodů a šetrným zpracovatelským technikám je každé zrnko kávy příběhem o původu, detailu a pečlivosti.

vyberova-kava-3

Pražení: umění probudit chuť

Pražení kávy není jen věda, je to umění. Pomalé pražení (na obalech označkované jako SLOW ROASTING nebo TOSTATURA LENTA) propagované a podporované SCA, umožňuje pražičům mít plnou kontrolu nad teplotou a délkou pražení tak, aby z každého zrna získali jeho jedinečný potenciál. Vzdělávací programy a certifikace od SCA zajišťují, že tento kritický proces je v rukou skutečných mistrů.

Degustace: finální soudce kávové výběrovosti

Cupping je rituál, při němž se káva hodnotí pomocí pečlivě kontrolovaného procesu ochutnávání. Certifikovaní degustátoři SCA hodnotí vše. Od aroma přes tělo až po aciditu, aby zaručili, že každý šálek má pověst, kterou si zaslouží. Ať už se jedná o osvěžující citrusové tóny nebo hluboké čokoládové podtóny, cupping rozhoduje, zda káva dosáhne zlatého standardu výběrovosti.

cupping-coffee-articl

V závěru je nutné uvést, že neexistuje žádná  jednotná "norma", která by stanovovala titul výběrová káva. Nicméně existuje celá řada kritérií stanovených SCA, při jejichž splnění má kávová směs možnost získat označení výběrová káva.

Věříme, že jsme Vám článkem pomohli se lépe orientovat v kávovém slovíčkaření a už budete na jistotu vědět, že ne každá káva si zaslouží označení výběrová. 

tým MOJEKAFE

vyberovekavy-cellini-mojekafe-2

tlacitko-zobrazit-nabídku