#8 Espresso pákový kávovar - příprava kávy

 

 

Espresso je silný a aromatický nápoj, který se stal populárním po celém světě. Jeho příprava vyžaduje kvalitní vybavení a zkušenosti. Ale když se podaří, to pravé espresso poznáte podle omamné vůně, silné bohaté chuti a na první pohled díky husté cremě. Espresso můžeme připravit v espresso automatu nebo v pákovém kávovaru.

prestigio2

Ačkoliv příprava v pákovém kávovaru může znít na první dobrou trochu strašidelně a komplikovaně, dnešní článek nám ukáže, že tomu tak nemusí být. S trochou tréninku Vám může "páka" připravit brilantní espresso jako z kavárny.

 

Co je potřeba?

- 9-20g namleté kávy

- cca 20 až 30 ml vody o teplotě okolo 90 stupňů

- tlak 9-12 barů 
tlacitko-zobrazit-nabídku
Jak připravit espresso pomocí pákového kávovaru?

gaggia-new-classic-zlaty-pakovy-kavovar-1

 Potřebné vybavení:

- pákový kávovar

- kvalitní káva (káva může být mletá i zrnková, zrnkovou před přípravou nameleme)

- voda

- mlýnek na kávu

- portafilter

- tamper (=pěchovadlo na kávu)



Postup:

1.Zkontrolujte, zda je kávovar čistý a připravený k použití. Poté nalijte do nádrže na vodu studenou vodu.

2.Rozemelte dostatečné množství kávy na jemnost, která je vhodná pro espresso. 

3.Vložte rozemletou kávu do portafilteru a utlačte ji pomocí tamperu(=pěchovadla na kávu) pevně dolů. Tímto zajistíte, že káva bude rovnoměrně stlačená, což je důležité pro správnou extrakci a chuť espressa.

4.Nasaďte portafiltr do espresso kávovaru a zapněte jej. Nejlepší výsledky získáte, když je teplota vody přibližně 90-95 stupňů.

5.Počkejte, až Vám výsledné espresso vyteče do šálku. Zpočátku by měla vytékat tmavá tekutina, která obsahuje všechny aromatické oleje z kávy. Celý proces by měl trvat asi 20-30 sekund.

6.V závěrečném kroku můžete své espresso doladit mléčkem, cukrem, medem či sirupem.

 

Je důležité si uvědomit, že příprava vynikajícího espressa zahrnuje spoustu různých faktorů, jako je správná jemnost mletí, množství kávy, kterou používáte, teplota vody, stejně jako síla a rovnoměrnost tlaku, s jakým jste kávu stlačili pomocí temperu.

A tím nejdůležitějším faktorem je samozřejmě druh kávy, který pro své espresso zvolíte. Pokud si nejste při výběru kávy jistí, mrkněte na našeho kávového poradce!

najit-kavu-pro-me (1)

Ano, příprava poctivého italského espressa není žádná sranda. Dalo by se říci, že je to až věda! Ale nepodléhejte panice, bude to chtít trochu tréninku, ale naučit se skvělé espresso nemusí být nadlidský úkol :)

tlacitko-zobrazit-nabídku

espresso-pakovy-kavovar-navod