#6 Džezva - příprava kávy

 

Džezva

Trocha historie

Samotný původ džezvy je poněkud nejasný, ale tradičně se považuje za typický nástroj pro přípravu kávy v Turecku a dalších zemích Blízkého východu. První zmínka o ní se objevila v osmanské říši v 16. století.

Džezva je tradičně vyráběna z mosazi nebo mědi, a její konstrukce se v průběhu let výrazně nezměnila. Její jednoduchý tvar a konstrukce umožňuje kávě v ní vařené rychle ohřát a udržet na teplotě, čímž se podpoří rozvoj silné a aromatické chuti.

I když dnes existují moderní metody přípravy kávy, džezva zůstává oblíbená a tradiční metoda v mnoha zemích na celém světě a je považována za symbol domácí pohody a pohostinnosti.

Postup přípravy:

1.Připravte si svou džezvu a vodu. V džezvě by měla být asi třetina až polovina vody.

2.Přidejte do džezvy požadované množství mleté kávy. Zhruba se doporučuje 1-2 lžičky kávy na šálek kávy. V kávovarech se běžně používá jemně mletá káva, ale v džezvě se obvykle používá hrubší mletí, aby se zabránilo přílišnému množství usazenin v kávě.

3.Začněte zahřívat džezvu na mírném plameni a postupně zvyšujte intenzitu ohně. Přitom nechte džezvu otevřenou.

4.Jakmile se káva začne ohřívat, začnou se tvořit bublinky a pěna. Poté, co se na povrchu objeví pěna, snižte teplotu ohně a nechte kávu vařit asi 2-3 minuty.

5.Poté, co se káva uvařila, odeberte džezvu z ohně a nechte ji odpočinout asi 1 minutu. To umožní, aby se usadily veškeré zbytky kávy, a vaše káva bude mít hladší chuť.

6.Nalijte si kávu do šálku a přidejte podle potřeby mléko a cukr.

Při přípravě kávy v džezvě je důležité nevařit ji příliš dlouho, aby se předešlo hořké chuti. Pokud se káva začne vařit příliš rychle, snižte teplotu ohně. Na druhou stranu, pokud se káva nevaří dostatečně dlouho, bude mít slabší chuť a aroma.

 dzezva-navod