#1 Moka konvička - příprava kávy

MOKA KONVIČKA

Vynález, který přinesl do spousty domácností revoluci v přípravě kávy už v roce 1933! Velké díky za to patří Italskému inženýrovi Alfonsi Bialettimu, který ve své firmě na odlévání hliníku pověřil šikovného vynálezce Luiigi de Pontiho tímto úkolem. Pontimu se povedlo vymyslet tento jednoduchý kávovar, který však dodnes milují miliony kafařů.

Ať už Vás na moka konvičce okouzlila její jednoduchost, samotný proces tradiční přípravy, originální a silná chuť výsledné kávy nebo estetický vzhled, který mimochodem nesmí chybět v žádné italské domácnosti dodnes, dovolte nám, abychom Vám ji představili v její plné kráse!

Původním materiálem, ze kterého byla moka konvička nebo také „bialetka“ vyráběna byl hliník. Dnes jej stále víc nahrazuje nerez, keramika nebo sklo.

My jako největší výhodu bialetky vnímáme její přenosnost. Kávu z moka konvičky si můžeme připravit kdekoliv, kde je zdroj tepla – tedy je to cestovní pomocník pro přípravu kvalitního šálku kávy.

tlacitko-zobrazit-nabídku

Jak moka konvička funguje?

moka-konvicka-technicky-nakres

Pro pochopení principu funkce konvičky nám postačí se pomyslně vrátit do základů fyziky na střední školu.

Konvička se skládá ze tří částí: spodní nádobka na vodu, zásobník na mletou kávu a samotná konvička, do které teče uvařená káva.

Jakmile začneme vodu v pevně uzavřené nádobě ohřívat se začne vytvářet pára a zvyšovat tlak. V určitém momentě dochází k prudkému nárustu objemu této vroucí tekutiny a k rychlému úniku horké vody a páry nejbližším možným otvorem.

Postup přípravy kávy

1.umeleme si kávu

2.nalijeme si vodu do spodní části konvičky

3.nasypeme do sítka až po okraj kávu

4.velmi pevně zašroubujeme

5.pomalu vaříme

6.po vytečení kávy odtáhneme pryč ze zdroje tepla

7.chviličku počkáme a sléváme kávu

8.vychutnáme si vynikající šálek kávy připravený na italský způsob

tlacitko-zobrazit-nabídku

moka-konvicka-navod