Jaký je rozdíl mezi arabikou a robustou? Pojďme si to vyjasnit!
Káva - nápoj, bez kterého si velká část lidské populace nedokáže svůj den představit. Pít ji můžeme na různé způsoby, ať už je ten náš šálek ristretto, espresso, doppio, macchiato, cappuccino, caffé latte nebo americano – jedno mají vždy společné – a to kávová zrna, ze kterých jsou připraveny. Protože pokud jde o náš každodenní šálek, ve skutečnosti jsou důležité pouze dva druhy kávy– arabika(kávovník arabský) a robusta(kávovník statný) i přesto, že kávovníků existuje přes 120 druhů. Až 70% světové produkce kávy je věnováno arabice.
Pojem arabika a robusta se v povědomí lidí a především kafařů vyskytuje poměrně hojně, ale otázkou je, zda víme dost informací. Protože při výběru kávy je rozdíl mezi těmito druhy, jejich poměr, úroveň pražení i způsob přípravy to nejdůležitější.
Mezi hlavní rozdíly patří vzhled, chuť a podmínky pěstování. Pojďme tedy na to!
Skvělou kávou reprezentující espresso směs je Cellini Espresso Crema e Aroma 1kg zrnková káva s intenzivní chutí, ve které ucítíte tóny oříšků a čokolády.
LOKALITA PĚSTOVÁNÍ
Pěstování kávy se na světě věnuje více než 50 států. Jedná se především o státy nacházející se v podnebné oblasti obratníku Raka a Kozoroha. Hlavní oblastí pěstování arabiky je Střední a Jižní Amerika, zatímco robustě se věnují státy v Africe a Asii.
Mezi největší producenty kávy na světě patří Brazílie, Kolumbie, Mexiko, Etiopie, Vietnam nebo Indonésie. Ačkoliv nejsou největšími producenty, jejich káva je špičkové kvality – Kostarika, Portoriko, Keňa, Venezuela nebo Jamajka.
Keř kávovníku arabského (arabika) se pěstuje v nadmořských výškách 1000m až 1800m. Dorůstá průměrné výšky 3m a první úrodu od něj můžeme očekávat až 6let po výsadbě. Ačkoliv 70% světové produkce kávy se zaměřuje na arabiku, tak pouze 20% z této produkce je vysoce kvalitní káva, jelikož kávovník arabský je vysoce náchylný na různé vady. To také zapříčiňuje vyšší cenu této plodiny oproti robustě. Díky tomu, že arabika zraje mnohem déle než robusta, mají kávová zrna čas a příležitost rozvinou v sobě ty nejrůznější chutě od ovoce, květy až po čokoládu.
Keř kávovníku statného (robusta) se naopak pěstuje v nadmořských výškách 500m až 900m. Dorůstá výrazně vyšší výšky než arabika. Může měřit až 13m. První úrodu poskytuje už 2 roky po výsadbě. Jeho plody dozrávají průběžně celý rok. Je mnohem odolnější proti nižším teplotám a nemocím než arabika. To je také důvodem jeho nižší ceny, protože většina úrody je úspěšná a jeho zrna nejsou tak vzácná jako zrna mnohem náchylnější arabiky. Kvůli tomu, že třešně robusty zrají podstatně kratší dobu než arabika, nehrají zrna tolika chuťovými tóny.
VZHLED
Věřte nebo ne, ale rozdíl mezi arabikou a robustou je zřejmý už na první pohled! Stačí si pouze pozorněji prohlédnout kávová zrnka. Důležité je zaměřit se na rýhu, která je uprostřed. Zrnko arabiky má rýhu zvlněnou, zatímco robusta ji má rovnou. Dalším výrazným znakem je, že zrnka arabiky jsou oválná a zploštělá a robusta má zřetelně kulatý tvar.
CHUŤ
Pro nás, jakožto spotřebitele je tím nejdůležitějším aspektem chuť výsledné uvařené kávy. Robusta vyniká zejména hořkou a zemitou chutí se silným tělem a minimální aciditou (kyselostí). Chuť arabiky je na rozdíl od robusty mnohem bohatší na různé tóny, díky dlouhé době svého zrání. Arabika dále vyniká jemným tělem, ovocnou chutí a vyšší kyselostí. Zajímavostí je, že aciditu arabiky jde regulovat podle míry pražení. Například středně až vysoce pražená arabika ztrácí svou kyselost a podtrhává hořké tóny. Pokud jde o rozdíl v obsahu kofeinu, zrna robusty obsahují až dvakrát více kofeinu než zrna arabiky.
SHRNUTÍ
ARABIKA ROBUSTA
vysoké nadmořské výšky nižší nadmořské výšky
zvlněná rýha rovná rýha
podélná a zploštělá zrna kulatá zrna
prémiová kávová zrna
vyšší acidita nižší acidita, výrazná hořkost
jemná, vyvážená chuť chuť zemitá se silným tělem
nižší obsah kofeinu vysoký obsah kofeinu