#2 French press - příprava kávy

FRENCH PRESS

Pod tímto možná složitým názvem se neskrývá nic jiného než velmi jednoduché zařízení na rychlou přípravu kávy. Nenechte se ale zmást! V tomto případě rychlost nemusí znamenat nižší kvalitu kávového nápoje, ba naopak. Díky french pressu jsme schopni připravit i během ranního shonu velmi kvalitní a intenzivní nakopávač do úspěšného dne.

Datování vzniku tohoto kouzelného zařízení není úplně přesné, každopádně můžeme říci, že se pohybujeme v 1.polovině 19.století ve Francii. French press podobný nejvíce tomu, jak ho známe dnes ale pochází kupodivu z Itálie, a to konkrétně z Milána.

Dnes jeho největší výhodu spatřujeme v kontrole, kterou máme nad celou přípravou kávy čistě v našich rukou. Ať už se jedná o hrubost mletí, teplotu vody, množství kávy, doba extrakce apod. V podstatě máme celý proces přípravy kávy plně pod kontrolou a eliminujeme chyby, které mohou nastat při jiných způsobech přípravy. Je skvělým parťákem pro testování výběrových jednodruhových káv.

Káva z French Pressu je skutečný požitek při dodržení několika základních postupů. Pokud je dodržíte, dostanete nápoj, který vás nakopne svou intenzivní vůní i chutí.

Pozor na hrubost mletí!

Je odlišná, než při přípravě v domácích kávovarech. Kvůli nerezovému sítku a jemnosti jeho otvorů je nutné mlít kávová zrna více nahrubo. Přibližně na velikost pískového cukru. Stejnoměrně hrubé namletí umožní kávě rovnoměrnou extrakci. Za to se vám odmění velmi výrazným tělem a perfektně vyváženou chutí.

Existují názory, že ideální hrubost mletí by měla být jen o něco větší než oka sítka vašeho French Pressu. Ale upřímně, zkuste to odhadnout

A teď už pojďme na samotnou přípravu kávy! 

Příprava kávy ve french pressu

1.připravíme si čerstvě namletou hrubou zrnkovou kávu /cca 6 g na 100 ml vody/ a vložte ji do perfektně čisté skleněné nádoby French Pressu

2.ve varné konvici přiveďte vodu k varu a nechejte jí odstát přibližně 40 - 50 vteřin, voda tak získá teplotu v rozmezí 90-95°C

3.horkou vodu vlijte bouřlivě do skleněné nádoby, káva se tak prudce a rychle promíchá, až vytvoří na svém povrchu silnou krustu, tento proces se také poeticky nazývá „vzkvétání“ a způsobuje ho oxid uhličitý, který se z kávy prudce uvolňuje. Od této chvíle měřte dobu extrakce kávy. Extrakce zabere zhruba 2,5 minuty a NIKDY by neměla přesáhnout 4 minuty.

4.na French Press nasaďte víko se sítkem v poloze nahoře, tak zachováte správnou teplotu vody pro extrakci co nejdéle

5.po jedné minutě sundejte víko a kávou velmi opatrně zamíchejte, abyste všechnu kávu dostali až na dno nádoby. Poté opět nasaďte víko. Podle vašeho uvážení v této fázi odstraňte krustu. Odstranění kávové krusty necháme na vás. Každý „kávomilec“ ocení jinou chuť výsledné kávy a množství sedliny na dně šálku.

6.po uplynutí dalších 90 vteřin, maximálně však čtyř minut, začněte opatrně tlačit sítko French Pressu dolů ke dnu, zabere vám to asi deset vteřin, snažte se zajistit, aby byla osa stále rovná a sítko perfektně přiléhalo ke stěnám nádoby

7.kávu okamžitě přelijte do šálků nebo konvičky (přelouhovaná káva pod sítkem dovede velmi rychle zničit vaši snahu o vynikající kávu )

 french-press-navod